Is er hoop voor de VS en het klimaatakkoord van Parijs?

De spanningen rondom de Amerikaanse verkiezingen zijn om te snijden en de verwachting is dat de beslissing vandaag of morgen zal vallen. Mocht Joe Biden de verkiezing definitief naar zich toe trekken, dan gloort er hoop voor de Amerikaanse deelname aan het klimaatakkoord van Parijs. De Verenigde Staten neemt sinds afgelopen week officieel niet meer deel aan het klimaatakkoord. Dit zou na de verkiezingen van 2020 ongedaan gemaakt kunnen worden, als de volgende president ervoor kiest zich weer bij het akkoord van Parijs aan te sluiten.

Vijf jaar geleden spraken 186 landen met elkaar in Parijs af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius. In 2017 kondigde de Verenigde Staten, onder leiding van Donald Trump, echter aan uit het akkoord te stappen wanneer dit juridisch mogelijk zou zijn. Het moment dat het juridisch mogelijk was voor de VS om uit het akkoord te stappen was 5 november 2020. Dit betekent dat Amerika nu officieel uit het klimaatakkoord van Parijs zijn gestapt. Als het land met de grootste economie ter wereld niet meedoet komt het streven om de opwarming van de aarde tegen te gaan op losse schroeven.

Terugdraaien deelname niet vanzelfsprekend

Voordat de Verenigde Staten eventueel opnieuw deelnemen aan het akkoord van Parijs zijn er nog een hoop hindernissen die genomen moeten worden. Te beginnen bij de verkiezingen, Trump en Biden gaan nog steeds nek aan nek. Mocht Joe Biden de verkiezingen winnen, dan heeft zijn eventuele regering toegezegd weer aan het akkoord mee te willen doen. Ook dit is echter niet vanzelfsprekend, om zijn klimaatplannen van de grond te krijgen is Biden namelijk afhankelijk van de Senaat. Deze komt vrijwel zeker in handen van de Republikeinen.

Volgens wetenschapper Jonathan Symons, verbonden aan de Macquarie University, zou het tegengaan van de opwarming van de aarde nog wel een kans van slagen kunnen hebben: “De Democraten hebben de nadruk gelegd op enorme investeringen in bijvoorbeeld schone infrastructuur (voornamelijk wind- en zonne-energie en het afvangen en opslaan van koolstof). Veel van deze op innovatie en infrastructuur gerichte agenda kan Republikeinse steun krijgen. Ondanks alle tegenwind kunnen we echte vooruitgang zien in de ontwikkeling en implementatie van een koolstofarme infrastructuur.” Kortom, er gloort hoop voor de VS.

Niet blindstaren op de VS

Bio-antropoloog Hilary Babrick maakt nog een kleine kanttekening bij het belang van de Verenigde Staten in de strijd voor het klimaat. Ondanks dat de Verenigde Staten een belangrijke rol spelen in het halen van de klimaatdoelen van Parijs moet de rest van de wereld niet stil blijven staan en toekijken, zo betoogt Babrick: “In plaats daarvan biedt dit de kans voor de rest van de wereld om het voortouw te nemen op het gebied van emissiereductie en de wereldwijde transitie naar schone, hernieuwbare energie te stimuleren.”

,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *