Gerecycled plastic gebruiken om dingen te bouwen, het bedrijf Save Plastics doet het al jaren. Al dertig jaar produceert het bedrijf materialen voor talloze doeleinden, met als grondstof gerecycled plastic. Te weinig mensen lijken echter door te hebben dat het mogelijk is om bijvoorbeeld bielzen, palen en steigerdelen uit deze grondstof te produceren en dat er nog meer mogelijkheden zijn. Dus besloot directeur Bram Peters een huis te bouwen van ‘gered plastic’ om met zijn gezin in te gaan wonen.

Hoewel het bouwmateriaal ‘gerecycled plastic’ niet erg aantrekkelijk klinkt en wellicht doet denken aan bordkarton en golfplaten, zijn Bram Peters en zijn vrouw Marloes de Bordes blij met hun ruime en comfortabele woning.  In hun Save Home is tienduizend kilo gerecycled plastic verwerkt. Echter, is het totaalaandeel van plastic in het bouwmateriaal nog maar 30%. Dit komt volgens Peters doordat het wiel nog wel uitgevonden moest worden. “Het volgende model dat we aan het ontwikkelen zijn, bestaat al voor 80 procent uit gered plastic.”, aldus Peters.

Veel geleerd van dit project

Volgens de Bordes hebben ze al veel geleerd van de bouw van het huis: “De kinderziektes zijn eruit”. De Bordes, die tevens strategisch adviseur is van het bedrijf, geeft aan dat het bouwen met gerecycled plastic in eerste instantie niet gemakkelijk is. “Plastic is supereigenwijs materiaal, daar moet je mee leren werken. Het is niet kaarsrecht en reageert anders op temperatuurschommelingen. Wij hebben zelf die kennis wel in huis, maar nu moesten we een bouwteam om ons heen verzamelen die hier in mee wilde gaan.”

Bram Peters is van mening dat het concept Save Home goed opgeschaald kan worden. Zo bestaat het huis uit modules die geproduceerd zijn in de fabriek van Save Plastics en kunnen andere projecten zo groot of klein gemaakt worden als je zelf wilt. Daarnaast ziet Peters nog meer mogelijkheden. “We zijn bezig met het ontwikkelen ‘groene huizen’ met verticale tuinen in de buitenmuren. En we gaan een soort grote legoblokken maken, waarmee je je eigen woning kunt samenstellen. Ook de productie maken we modulair, zodat we overal waar afvalplastic is, kleine fabrieken kunnen neerzetten die het plastic redden.”

Save Home heeft ook hoge isolatiewaarde

Het huis dat de Bordes en Peters hebben kunnen realiseren heeft een isolatiewaarde van 9+. Doordat ze de warmte zo goed binnen kunnen houden, hebben ze thuis genoeg aan een pelletkachel om de temperatuur te regelen. Naast de isolatiewaarde kan het volgens Peters nog duurzamer. “Uiteindelijk willen we ook zonnepanelen op het dak, maar het geld was even op. Een Save Home is er in elk geval voor gemaakt om ‘off the grid’ in te wonen.” De twee zijn tevreden met het resultaat en willen nu doorpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *