De uitbraak van corona heeft ertoe geleid dat veel mensen de mogelijkheid zagen, of het noodzakelijk achtten, om te klussen aan hun woning. Echter, laten de meer arbeidsintensieve en kostbare toevoegingen die te maken hebben met verduurzamen nog even op zich wachten. Dit bleek uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. Hierin gaf 16% van de ondervraagde huiseigenaren aan van plan te zijn om te verduurzamen, waar dit percentage voor de uitbraak van corona nog op 27% lag.

Uit de peiling bleek dat driekwart van de huiseigenaren nog wel van plan is om te verduurzamen. Deze plannen moeten volgens hen wachten tot na de coronacrisis. Huiseigenaren verdiepen zich nog wel in de mogelijkheden om te kunnen verduurzamen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie of het vervangen van de cv-ketel voor een duurzaam alternatief. Dat het plaatsen van zonnepanelen hoog op het lijstje staat bij veel mensen blijkt ook uit de cijfers. De vraag van zonnepanelen bleef ondanks de coronacrisis aardig overeind.

Salderen en duurzamere contracten

De reden dat zonnepanelen nog steeds in trek zijn is vanwege de mogelijkheid om nog twee jaar lang honderd procent te salderen. Wie dit jaar nog zonnepanelen aanschaft kan hierdoor de energie die wordt opgewekt laten wegstrepen tegen de energie die is verbruikt door het huishouden. Consumenten worden hierdoor, ondanks deze mindere tijden, aangemoedigd om in zonnepanelen te investeren. Dit komt doordat de stroom die wordt teruggeleverd met de energieleverancier kan worden verrekend.

Naast de plannen die huiseigenaren hebben om te verduurzamen door te klussen aan het huis, kijkt men ook naar mogelijkheden om duurzamere of goedkopere energiecontracten af te sluiten. Zo bleek uit de peiling van Eigen Huis en Tuin dat dertig procent van de ondervraagden, naast het eigen energieverbruik, ook met een meer kritische blik gekeken heeft naar de energielasten. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten aanbieders in groene stroom die het vergelijken van energieleveranciers de moeite waard maakt.

Waar kan de opgewekte stroom naartoe?

Mensen die uiteindelijk zonnepanelen op hun woning hebben laten plaatsen kunnen in veel gevallen stroom terugleveren. Dit komt doordat zij over het algemeen minder stroom verbruiken dan dat ze zelf opwekken. Het overschot aan energie kan in dat geval uiteindelijk via de energieleverancier terechtkomen bij andere huishoudens. Zo worden huishoudens die niet de mogelijkheden hebben om zonnepanelen te plaatsen in de gelegenheid worden gebracht om ook weer te verduurzamen. Er zijn tegenwoordig verschillende energieleveranciers die zonne-energie vergoeden en ergens anders aanbieden.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *