Amerika neemt klimaat weer serieus

Vandaag vindt er een internationale klimaattop plaats, welke georganiseerd wordt door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. De klimaattop staat voor het eerst in het teken van aanpassing aan klimaatverandering. Wat opvalt is de Amerikaanse aanwezigheid bij de digitale bijeenkomst. De nieuwe klimaatgezant van Amerika, John Kerry, vertegenwoordigd de Verenigde Staten op de ‘Climate Adaption Summit’. Kerry was als voormalig minister van Buitenlandse Zaken één van de architecten van het klimaatakkoord van Parijs. Hij is vandaag tevens één van de sprekers op de bijeenkomst waar veel regeringsleiders aan deelnemen.

Door Covid-19 vindt de klimaattop grotendeels online plaats en is de verwachting dat het merendeel van de deelnemers niet fysiek aanwezig is. Zo zal ook Kerry niet fysiek aanwezig zijn. Naast wereldleiders zoals Boris Johnson, Angela Merkel en Emmanuels Macron zijn ook vertegenwoordigers van andere organisaties aanwezig. Zo nemen ook Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), deel aan de klimaattop. Een goede ontwikkeling, aangezien onder andere de financiering voor klimaataanpassing een belangrijke rol zal spelen in de toekomst.

Terugkeer in het Parijsakkoord eerste stap voor de VS

Hoewel de Chinese vicepremier Han Zheng de klimaattop opent, zal de aandacht later uitgaan naar de Amerikaanse afgevaardigde Kerry. Amerika heeft zich onder het presidentschap van Donald Trump teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. De Verenigde Staten zullen moeten proberen om hun reputatie te herstellen onder de internationale klimaatgemeenschap. De nieuwe president van Amerika, Joe Biden, heeft met het tekenen van een decreet om terug te keren in het Parijsakkoord de eerste stap gezet naar herstel. Kerry erkende eerder dat het niet gemakkelijk zal zijn voor de VS om vertrouwen terug te winnen.

De 77-jarige Kerry leek vorige week in ieder geval gebrand wat betreft het belang van internationale samenwerking: “We zullen de ambities van elk land op aarde moeten verhogen om dit probleem op te lossen.”, aldus de ervaren politicus. Dat er wellicht sprake is van een momentum om iets in beweging te zetten geeft ook de CEO van het Global Center on Adaption, Patrick Verkooijen te kennen: “Er is momentum en het is de eerste klimaattop ooit die speciaal over adaptatie gaat – dus dat is ook voor gastland Nederland een bijzonder moment. Bovendien zitten ook de VS en China nu weer gewoon met elkaar aan tafel.”

Tijd voor actie

Tot slot slaakt Verkooijen nog een kritische noot, en wijst hij op het feit dat de internationale financiering voor klimaatadaptie de afgelopen jaren afnam. Dit is zorgelijk te noemen aangezien er in 2030 tien keer zoveel geld nodig is om bijvoorbeeld de grote gevolgen van klimaatverandering in Afrika te bestrijden: “Dus de top is uiteindelijk pas een succes als die tot actie leidt, waardoor het leven van miljoenen mensen op de frontlinie van klimaatverandering daadwerkelijk verbetert. Daarvoor is niet alleen financiering nodig, maar moeten we ook beleidsprogramma’s opzetten én uitvoeren.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *