De grootste olie- en gasproducent van de Europese Unie, Denemarken, wil af van Russisch gas. Het zuidelijkste Scandinavische land gaat daarom meer gas halen uit de Noordzee. Premier Mette Frederiksen: ‘’Het is beter om gas te produceren in de Noordzee dan om het bij Vladimir Poetin te kopen.’’
Twee jaar geleden kondigde Denemarken al aan volledig af te willen stappen van de gas- en olieproductie in 2050. Tot die tijd moet dit stapsgewijs worden afgebouwd. Nu gaat de gasproductie voor een beperkte periode weer iets omhoog, aldus de Deense premier.
De oorlog in Oekraïne is de grootste oorzaak van deze tijdelijke ommezwaai. De Deense regering vindt het noodzakelijk dat er niet meer enkel voor groene energiebronnen wordt gekozen als dit negatieve gevolgen heeft voor de oorlog in Oekraïne. In Danmark kan mere, het plan over de energietransitie, kondigt de regering aan dat de gasproductie dus wordt verhoogd.
Denemarken beschikt over 55 olie- en gasplatforms in de Noordzee. Drie jaar geleden haalden de Denen rum 3 miljard kubieke meter gas op. Daarnaast heeft het land nog bijna 28 miljard kubieke meter aan gasreserves en exporteert het een deel daarvan.
400.000 huizen versneld van het gas af
Groene energie wordt niet ineens overboord gegooid. Een ander onderdeel van het gepresenteerde plan is het versneld afsluiten van het gas bij 400.000 huizen in het land. Daarnaast moet de energieproductie van zon en wind worden verviervoudigd in de aankomende acht jaar en worden de projecten om stadsverwarmingen op te zetten uitgebreid.
Na ruim twintig jaar moet dit jaar ook de Baltic Pipe af zijn. Deze gaspijplijn die van Noorwegen naar Polen loopt via Deense wateren, moet in oktober in gebruik worden genomen. Een week na de Russische invasie in Oekraïne werd de vergunning om verder te bouwen goedgekeurd, nadat het negen maanden had stilgelegen vanwege milieuvergunningen. De Baltic Pipe is 900 kilometer lang en moet jaarlijks 10 miljard kubieke meter gas vervoeren.
Nederland volgt
Na Denemarken heeft ook Nederland aangegeven het gas uit de Noordzee meer te willen gebruiken. Dit is duurder, maar wordt toch interessant nu de gasprijzen toch al zo hoog zijn en Europa minder afhankelijk wil zijn van Rusland. Het traject tot daadwerkelijk gas winnen uit de Noordzee kan jaren duren, maar minister van Klimaat en energie, Rob Jetten, maakte al eerder bekend deze procedures te willen versnellen.