Netbeheerders steken komende jaren miljarden euro’s in het uitbreiden, onderhouden en verzwaren van het elektriciteits- en gasnet door de toenemende vraag naar elektriciteit. Netbeheerder Liander maakte vandaag bekend welke investeringen in een deel van Nederland worden gedaan. 3,1 miljard euro gaat komende drie jaar naar het elektriciteitsnet en er is 357 miljoen euro vrijgemaakt om het gasnet te onderhouden. De rest gaat naar andere investeringen die nodig zijn, zoals de overgang naar een digitaal net.

Personeelstekort

Helemaal probleemloos zal dit niet gaan. Het grootste probleem lijkt te zitten in het personeelstekort waar de drie grote netbeheerders – Liander, Enexis en Stedin – mee kampen. Peter Hofland, woordvoerder Liander: ‘’In Nederland hebben we een groot tekort aan technici en daar hebben we ook last van in de uitbreiding. We roepen al een tijdje de overheid op om het vak aantrekkelijker te maken, zodat mensen zich gaan interesseren voor een baan in de techniek.’’

Liander deed eerder al een oproep om het stimuleren van zonnepanelen te verminderen, omdat het voor de netbeheerder moeilijk bij te houden is.In 2021 legde de netbeheerder zo veel zonnepanelen aan, dat er 1700 voetbalvelden mee gevuld zouden kunnen worden. Liander is genoodzaakt om steeds vaker zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. De dunne kabels in – vooral oude – stadswijken en poldergebieden kunnen deze druk niet aan en kunnen doorbranden.

Vanaf volgend jaar wordt de zogenoemde salderingsregeling stap voor stap afgebouwd. Het gunstige tarief dat bezitters van zonnepanelen ontvangen neemt dan stapsgewijs af. Liander hoop dat dit sneller gaat dan gepland, maar ook Enexis kan de vraag nauwelijks bijhouden. Zij waarschuwden recent al dat er in sommige delen van Nederland een tekort dreigt voor de grootgebruikers van elektriciteit. Op sommige plekken wordt zelfs al met wachtlijsten gewerkt.

Noodwet

Ed Nijpels, voorzitter van het Nederlandse Klimaatakkoord, pleitte in de zomer van 2021 al voor een noodwet voor het elektriciteitsnetwerk. Dit om te voorkomen dat woningen worden opgeleverd die onvoldoende stoom krijgen. ‘’De netwerkbedrijven moeten werken met een wet die nog stamt uit de fossiele tijd van kolen, olie en gas. Ze worden inmiddels ingehaald door het succes van de energietransitie’’, aldus Nijpels. De kans is groot dat burgers dit de komende jaren zelf ook zullen ervaren. De overheid zal er voor moeten zorgen dat vraag en aanbod meer in evenwicht komen vinden de netbeheerders.

In 2024 kijken de netbeheerders nog een keer hoeveel verzwaring er nog nodig is in het Nederlandse elektirciteits- en gasnet. Eerst wordt er met het geïnvesteerde geld de komende drie jaar bijna 2400 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst en wordt er ruim 6500 kilometer aan spanningskabels aangelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *