Foto Pixabay

Het is niet meer mogelijk voor nieuwe bedrijven om zich aan te sluiten op het stroomnet in Noord-Brabant en Limburg. Zowel voor de afname als het opwekken is geen ruimte meer. Ook bestaande klanten kunnen hiervan last ondervinden, als ze een zwaardere aansluiting zouden willen. Dat heeft landelijk netbeheerder Tennet aangekondigd.

Het is voor het eerst dat er gestopt moet worden met het aansluiten van nieuwe bedrijven die een aansluiting willen. Het hoogspanningsnet in de twee zuidelijke provincies zit vol door de snelle opkomst van nieuwe bedrijven, warmtepompen, laadpalen en elektrificatie van industrie. De netbeheerder geeft aan in gesprek te gaan om de belasting van het net op piekmomenten te beperken.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: “Dit is uiteraard spijtig nieuws voor bedrijven en instellingen in deze provincies. Ik neem uiteraard het initiatief om samen met medeoverheden Tennet, Enexis en marktpartijen op korte termijn om tafel te gaan om gezamenlijk op zoek te gaan naar verlichting voor deze situatie.”

Noord-Brabant en Limburg

Volgens de betreffende provincies is de stop op aansluiting onacceptabel. “Juist nu we de afhankelijkheid van gas willen afbouwen, zit de elektriciteitsinfrastructuur in een groot deel van Nederland aan zijn limiet. Dit is onacceptabel en moet zo snel mogelijk opgelost worden”, zegt gedeputeerde van Noord-Brabant Anne-Marie Spierings.

Ook ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten het een zorgelijke ontwikkeling voor ondernemers te vinden. Volgens de organisaties gaat de energietransitie en het halen van klimaatdoelen vermoeilijken. Brainport Development spreekt van een mokerslag: “Dit is een mokerslag voor alles wat we belangrijk vinden in Nederland. Duurzaamheid, energietransitie, bedrijvigheid, noem maar op”, aldus woordvoerder Daniella van Laarhoven. Brainport Development gaat volgende week op gesprek bij het kabinet, waarbij energiezekerheid hoog op de agenda staat.

Hoe lang?

De afgelopen tijd is er in de twee provincies meer dan 800 megawatt aan nieuwe verzoeken binnengekomen. Dat staat gelijk aan vier keer de hoofdstad van Noord-Brabant, Den Bosch. Hierdoor is de maximale capaciteit bereikt.

Volgens Tennet is het nog onduidelijk hoelang de stop op het elektriciteitsnet gaat duren. Huishoudens zullen er vooralsnog geen last van ervaren en ook de woningbouw moet er niet onder leiden laat de netbeheerder weten.

Tennet waarschuwde eerder al dat de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk te langzaam verloopt. Dit zou de energietransitie in gevaar brengen omdat nieuwe wind- en zonneparken zo niet op tijd kunnen worden aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *