Nederland loopt achter met vullen gasbergingen
Foto Pexels

Volgens de Mijnraad moet Nederland de gasbergingen met spoed niet met 80 procent, maar met 100 procent vullen om de zekerheid van levering te waarborgen. Een mogelijkheid om dit doel te halen is door gas uit Groningen te winnen. Dat adviseert de organisatie aan het kabinet.

In het advies schrijft de Mijnraad dat inzet van het Groningenveld voor het vullen van opslagen en als noodmaatregel een reële optie is om in beschouwing te nemen en voor te bereiden. Daarbij moet duidelijk worden hoeveel productie er nodig is in de verschillende scenario’s om de gasopslag maximaal te vullen.

Onmisbare energiebron

Volgens de Mijnraad dient het kabinet voorbereid te zijn om een onderbouwde beslissing te nemen. Deze goede voorbereiding zou op korte termijn bestaan uit het beginnen met analyseren van de maximale productie uit het Groningenveld en de effecten daarvan op de leveringszekerheid. En daarbij moet ook de veiligheid van inwoners van Groningen niet vergeten worden.

Wel geeft de Mijnraad aan dat het eens is met de visie van het kabinet om voluit in te zetten op de energietransitie. Ook geeft de Raad aan dat een toekomst zonder Russisch gas steeds reëler lijkt te worden, maar waarschuwt het wel dat gas op korte termijn niet te vervangen is als energiebron.

De rest van Europa

In november moet 80 procent van de gasbergingen gevuld zijn, om genoeg gas voor de winter te hebben. Ondanks dat de gasbergingen voor nog geen 40 procent gevuld zijn geeft het kabinet aan dat gasboring in Groningen niet aan de orde is.

Met deze 40 procent loopt Nederland achter op het Europese gemiddelde van ongeveer 45 procent. Nu Gazprom heeft aangegeven niet meer te leveren aan Nederland wordt het steeds moeilijker de rest van Europa bij te houden, gaf minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie eerder al toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *