In de verkiezing tot het duurzaamste huis van Nederland heeft Miriam van Dijk uit Paterswolde gewonnen. Eerst wilde ze een huis in een heuveltje onder de grond, zoals de Hobbits uit de boeken en films van ‘The Lord of the Rings’. Dit ging haar puberdochter en de aannemer een stap te ver, daarom werd er toch gekozen voor houtskeletbouw met een dikke laag natuurlijke isolatie. Van Dijk mocht de prijs in december 2020 in ontvangst nemen. Het huis is het resultaat van haar interesse voor het milieu.

Van Dijk is van mening dat je aan luxe niet veel hoeft in te leveren om duurzaam te kunnen wonen. Om een dergelijk project te kunnen realiseren moet je alleen je gezonde verstand gebruiken. Niet alleen haar gezonde verstand, maar ook haar “enorme eigenwijsheid” heeft geleid tot dit project. Samen met een bevriende aannemer en zijn voorkeursarchitect is ze tot een duurzaam ontwerp gekomen. Zelf is van Dijk al langere tijd bezig met duurzaamheid: “Ik ben al dertig jaar bezig met het milieu”. Van Dijk laat weten dat het komt door haar nieuwsgierigheid en haar verantwoordelijkheidsgevoel dat ze het onderwerp ‘milieu’ niet los kan laten.

Creatieve oplossingen

Om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn is er gezocht naar passieve oplossingen. Hiermee wordt bedoeld dat het huis zo goed mogelijk geïsoleerd moest worden en dat er zo min mogelijk verlicht en verwarmd moet worden. Het resultaat: “Ik betaal nu nog 70 euro per maand, maar we krijgen straks nog geld terug. Dan zitten we maandelijks rond de 25 euro aan elektriciteit, verwacht ik. Gas gebruiken we niet.”. Het nieuwe huis is nog niet helemaal zelfvoorzienend, maar in ieder geval al wel helemaal elektrisch.

Het huis is ontworpen met dikke isolatielagen van natuurlijke materialen in het dak en in de vloer. Materialen zoals vlas, kurk en wol zijn hiervoor erg geschikt. Ook over de ligging van verschillende delen van het huis is nagedacht. Zo hebben ze op het zuiden een glazen schuifpui, en de badkamer en het toilet op het noorden. Over de kamer op het zuiden zegt van Dijk het volgende: “In de winter zet ik de panelen weleens uit en de schuifpui open. De ruimte is heel snel verwarmd als de zon schijnt, dus dan gaat er weinig warmte verloren en kan ik binnen van de zon genieten”

Van Dijk: “Ik ben geen voorstander van warmtepompen waarvoor een put geslagen moet worden.”

Een andere bewuste keuze in het ontwerp voor het meest duurzame huis van 2020 is die voor het gebruik van infrarood als enige warmtebron. Het komt met name door haar eigenwijsheid dat er niet is gekozen voor een warmtepomp, zegt van Dijk: “We zitten hier op de rand van het gebied dat door gaswinning instabiel is geworden. Maar nu gaan we, zonder precies te weten wat de gevolgen zijn, ineens allemaal in de diepere ondergrond boren voor ‘duurzame energie’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *