Geen stijging in Nederlandse energieproductie waterstof

De energiewinning uit waterstof blijft achter ten opzichte van andere groene energiebronnen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek. Waar bij de productie van zonne- en windenergie een grote stijging in de elektriciteitsproductie merkbaar was in 2023, bleef die stijging bij waterstof uit. Maar door innovatieve technieken en overheidsinvesteringen kan de waterstofproductie in Nederland de komende jaren flink gaan stijgen.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat in 2023 bijna de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen kwam zoals zon, wind en water. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aandeel van waterstof kent echter nog geen grote stijging. Tussen 2015 en 2023 bleef de hoeveelheid opgewekte energie nagenoeg hetzelfde: rond de 0,09 miljard kWh per jaar.

Subsidies en investeringen

Deze stabilisering is opmerkelijk, gezien de investeringen die de Rijksoverheid doet om het gebruik en de productie van waterstof te stimuleren. Volgens de Rijksoverheid is waterstof namelijk een energiebron die de volledige energietransitie voor 2050 mogelijk kan maken: waterstof is beter voor de industrie en kan daarnaast een stabiele energietoevoer garanderen. Voor energie is Nederland dan niet enkel afhankelijk van de zon of de wind. Eind vorig jaar besloot de Rijksoverheid om 125 miljoen euro beschikbaar te stellen om ondernemers te helpen bij de overstap naar voertuigen op waterstof. Vooral in het vervoer is waterstof namelijk een aantrekkelijk groen alternatief. De voertuigen die op waterstof rijden hebben een grote actieradius en hoeven niet aan een laadpaal te staan.

Innovaties

Waterstof wordt tot op heden nog uit fossiele brandstoffen gehaald. Bij dit proces komt veel CO2 vrij: 13 megaton per jaar. Een deel hiervan wordt onder de grond opgeslagen. Maar er zijn ook groenere manieren om waterstof te produceren. Zo kan waterstof geproduceerd worden met behulp van andere duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. Dit gebeurt door middel van elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Daarvoor wordt een elektrische stroom door het water geleid met behulp van een elektrolyt, zoals een zoutoplossing.

Bio Energy Netherlands

Daarnaast heeft Bio Energy Netherlands een andere duurzame techniek ontwikkeld die gebruikmaakt van duurzame biomassa. Daarvoor gebruikt het Nederlandse bedrijf niet-recyclebaar hout uit de regio, zoals snoeihout. Dit hout wordt in zogeheten vastbed-vergassingsreactoren vergast tot een biogas, waarbij er maar een minimale hoeveelheid teer vrijkomt, een probleem waar veel andere technieken mee kampen. Op basis hiervan wordt vervolgens waterstof geproduceerd. De energie-efficiƫntie van dit soort reactoren is zeer hoog, vele malen hoger dan bij verbranding .

, ,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *