foto pixabay

Een proefproject in Purmerend om een hele woonwijk van het gas af te krijgen is stilgelegd. Het project geldt als één van de belangrijkste proefprojecten in Nederland en maakt deel uit van het Programma Aardgasloze Wijken (PAW). De gemeente is echter van mening dat het niet haalbaar is om het project af te ronden in 2022 en heeft de werkzaamheden voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Jaspert Verplanke, van de gemeente, geeft te kennen dat de reden voor het uitstel tal van oorzaken heeft. “We zijn keihard tegen een muur opgelopen.”, aldus Verplanke. Zo valt de verduurzaming in zijn geheel duurder uit dan vooraf werd geschat. Verder wordt er benoemd dat, omdat de werkzaamheden rondom de aanleg van een warmtenet (gelijktijdig uitgevoerd met de vervanging van de riolering) moeizaam verlopen, het lastig blijkt om corporatiewoningen van het gas af te halen. Dit komt doordat het loskoppelen van corporatiewoningen van het gasnet niet met dezelfde snelheid gaat als de rest van de werkzaamheden. Dit leidde deze zomer onder andere tot vervelend nieuws voor de bewoners. Deze hebben een brief ontvangen met het bericht dat de tweede fase, die na de zomer had moeten beginnen, is uitgesteld.

Het project gaat ook om leermomenten

Volgens een woordvoerder van minister Kasja Ollongren van het ministerie van Binnenlandse Zaken dient het project in Purmerend als Pilot ook om van te leren: “Ontwikkelingen die het proces kunnen vertragen resulteren in de leermomenten waar dit programma voor is opgericht.” De subsidies voor het project van het PAW worden verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar zij vinden de problematiek een zaak voor de gemeenteraad. “Het gesprek over de financiële verantwoording van de besteding van de middelen vindt daar plaats”, aldus de woordvoerder. De verwachting is dat de kwestie rondom de gasvrije woonwijk in november in de gemeenteraad besproken zal worden. De gemeente heeft het ministerie wel nog verzocht om een gesprek. Één van de wethouders geeft echter te kennen zich nog geen zorgen te maken om de situatie: volgens Wethouder van Meekeren gaat het erom dat de gemeente in 2050 echt van het gas af is.

Wederom tegenslag voor het PAW

Het uitstel van de werkzaamheden in Purmerend is niet de eerste tegenslag die het PAW kreeg te verduren. Eerder deze zomer bracht de Algemene Rekenkamer al een negatief rapport uit met betrekking tot de plannen. Zo wordt er in het rapport bijvoorbeeld gewezen op het feit dat er maar weinig terecht is gekomen van de doelstelling om in de eerste twee jaar van het programma tweeduizend woningen te verduurzamen. Bij de start van het project zou er wel geld zijn geweest om 27 wijken te verduurzamen, maar geen concrete plannen om de uitgaven te rechtvaardigen. Hiernaast zouden de deelnemende gemeenten, door het gebrek aan scherpe leerdoelen en door wisselende doelstellingen, lastig te beoordelen zijn. Deze bevindingen van de Rekenkamer werden door een tweede rapport van het onderzoeksbureau KWINK nog eens bevestigd. Ondanks deze rapportages komt er een tweede subsidieronde, hiervan zal minister Ollongren deze week bekendmaken welke gemeenten subsidie zullen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *