Foto Pixabay

Vanaf 2026 moet iedere woningbezitter in Nederland bij het vervangen van zijn cv-installatie overstappen naar een hybride of elektrische warmtepomp of overstappen op een stadswarmtenet. Dat heeft het kabinet aangekondigd. Daarmee wil het kabinet duidelijkheid geven aan leveranciers, installateurs en woningbezitters. Voor woningen die niet geschikt zouden zijn om te verwarmen zonder cv-installatie kan een uitzondering worden gemaakt volgens het kabinet.

Klimaatdoel

Het kabinet wil in 2030 60& minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om dit te realiseren is €35 miljard uitgetrokken, waarvan €150 miljoen is voor subsidies voor warmtepompen. Per 2026 wordt een normering ingesteld die eisen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties stelt. Woningbezitters moeten dus overstappen op een duurzamer alternatief wanneer zij hun cv-ketel moeten vervangen. Veel woningen zullen eerst een hybride warmtepomp gaan gebruiken. Met deze pomp wordt lucht omgezet in warmte door middel van elektriciteit. Als het te koud is, springt een gasketel bij. Deze pomp zou ongeveer 60% aan aardgas moeten besparen.

Andere opties zijn 100 procent duurzame warmtepompen, een aansluiting op stadsverwarming of infraroodpanelen. Hugo de Jonge, minister van Wonen: “De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.’’ Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil daarnaast de komende jaren meer monteurs opleidingen om de productie van deze warmtepompen op te schalen.

Wachttijd

Dat laatste zal volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland een grote uitdaging worden. Op dit moment kan de wachttijd voor het laten installeren van een warmtepomp oplopen tot wel achttien maanden. Daarom wil het kabinet de productie flink opvoeren met de bouw van drie extra fabrieken en het opleiden van monteurs. Wat niet zal helpen is dat het installeren van een warmtepomp twee dagen kost, waarbij meerder mensen nodig zijn. De installatie van een cv-ketel kan worden gerealiseerd in een dag. De ondernemersvereniging verwacht daarom ook in 2026 nog een wachttijd van minimaal een jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *