Energieproducent en -leverancier Greenchoice plaatst volgend jaar zes grote batterijen bij het windmolenpark aan het Hartelkanaal. De batterijen, ieder ter grootte van een zeecontainer, kunnen gezamenlijk 10 megawattuur elektriciteit opslaan. Dit is ongeveer gelijk aan wat 10.000 huishoudens in een uur aan stroom verbruiken. Het is daarmee de grootste batterijopslag bij een windmolenpark in Nederland. Greenchoice hoopt met de batterijen ‘verspilling’ van groene energie tegen te gaan. Windmolenpark Hartelkanaal bestaat uit 8 windmolens die per jaar gemiddeld 68.000 megawattuur aan stroom leveren.
Opslag vereist voor flexibiliteit
Om problemen te voorkomen moet dezelfde hoeveelheid elektriciteit die op het elektriciteitsnet wordt gebracht ook tegelijkertijd worden afgenomen. Vraag en aanbod moeten dus altijd zoveel mogelijk aan elkaar gelijk zijn; dit wordt de netbalans genoemd.
De elektriciteitsvoorziening in Nederland is altijd vraaggestuurd geweest. Dat wil zeggen dat men naargelang de vraag naar stroom op een bepaald moment meer of minder elektriciteit opwekt door de energiecentrales op- of af te schakelen. Hoe meer men overstapt naar energiebronnen waarbij men zelf niet in de hand heeft hoeveel elektriciteit deze op een bepaald moment opwekken, zoals windmolens en zonnepanelen, hoe moeilijker het wordt om vraag en aanbod met elkaar in balans te houden.
Soms wordt er meer duurzame energie opgewekt dan er op dat moment nodig is, terwijl er op andere momenten juist een tekort is. Opslagmethoden kunnen ervoor zorgen dat ook veel duurzame energiebronnen flexibel kunnen reageren op de vraag. Zo kunnen de overschotten van één moment worden ingezet tijdens de tekorten van een ander moment. Om die reden gaat Greenchoice nu over tot het plaatsen van batterijen bij het windmolenpark, en heeft het bedrijf plannen om dit in de toekomst verder uit te breiden naar andere parken.
“Ook op andere locaties batterijen plaatsen bij succes”
Maurice Koenen, manager Inkoop- en Portfoliomanagement van Greenchoice: “Hoe meer duurzaam opgewekte stroom we kunnen opslaan, hoe beter. Als dit project bij het Hartelkanaal succesvol verloopt, willen we ook op andere locaties batterijen plaatsen. Zo kunnen kolen- en gascentrales uiteindelijk afbouwen, en houden we flexibiliteit en een stabiel elektriciteitsnet. Ook gaat de batterij diensten leveren ter ondersteuning van 50hz frequentie op het energienetwerk.”
De batterijen worden geleverd en geïnstalleerd door Alfen. Naast dat de batterijen voor flexibiliteit op het net moeten zorgen, is het systeem zelf ook flexibel. Het betreft een ‘plug & play’ oplossing die gemakkelijk te verplaatsen of uit te breiden is.
Het project wordt gefinancierd door Triodos Bank. Tallien Zijlker, relatiemanager bij Triodos Bank: “Nu we steeds meer energie duurzaam opwekken, wordt het uitdagender om de energievraag en energielevering in balans te houden. Dit type batterijen biedt een passende oplossing en versnelt de noodzakelijke elektrificatie van onze economie.”