Afbeelding Pixabay

De energietransitie is in volle gang en steeds meer mensen stappen over van een benzine- of dieselauto naar duurzamer alternatieven. Het aantal hybride, elektrische of groengas opties op de weg neemt dan ook sterk toe. Vervoersbedrijf Willemse- De Koning, een van de grootste zorgvervoerders van Nederland draagt hier flink aan bij. Al vijf jaar heeft het bedrijf, onder leiding van Marc Bolderman, de grootste vloot kleinschalige duurzame voertuigen in Nederland in bezit.

“Ons wagenpark bestaat inmiddels uit meer dan tweeduizend voertuigen. Daarmee leggen we jaarlijks zo’n honderd miljoen kilometer af,” vertelt Marc Bolderman, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Willemsen- De Koning. “Het is daarom belangrijk dat we onze diensten duurzaam uitvoeren. De grootste stap naar verduurzaming is het investeren in groene auto’s en bussen.”

Groen gas

“Een groot deel van ons wagenpark rijdt op groengas. Dit gas is een duurzamer alternatief voor aardgas, omdat het wordt gemaakt van afval uit de landbouw, industrie en huishoudens. Auto’s die op groengas rijden stoten 70 procent minder CO2 uit in vergelijking met een benzineauto. De stikstofuitstoot is bovendien 85 procent lager dan een auto die op diesel rijdt. Doordat we geïnvesteerd hebben in wagens die op groengas rijden, hebben we onze CO2-uitstoot dus aanzienlijk verminderd,” legt Marc Bolderman uit.

Elektrisch

“Er is inmiddels ook een groot aantal elektrische wagens aan het wagenpark toegevoegd. Die hebben we speciaal ontworpen samen met een Duitse autofabrikant. Het was voor ons lastig om geschikte elektrische auto’s te vinden. Voor onze passagiers die slecht ter been zijn of afhankelijk zijn van een rolstoel, moet de auto aan bepaalde eisen voldoen. We hebben bijvoorbeeld een lage vloer en instap nodig, maar dat soort voertuigen waren lastig te vinden. In samenwerking met de fabrikant is het wel gelukt om op zeer korte termijn geschikte elektrische auto’s te ontwerpen én te produceren.”

Slimmer rijden

Maar duurzaamheid zit hem volgens Marc Bolderman niet alleen in veranderingen op de weg. ‘Een duurzaam wagenpark realiseren is een hele grote stap, waar ik erg trots op ben. Maar we proberen duurzaamheid in alle facetten van onze bedrijfsvoering door te voeren. Je kunt bijvoorbeeld door slim te rijden heel wat bezuinigen op brandstof, we kijken samen met de chauffeurs hoe er zuiniger en groener gereden kan worden. En door ritten slim te plannen kun je ook heel wat kilometers besparen. Zo blijven we onszelf als bedrijf constant verbeteren,” aldus Bolderman.

In het kort

Willemsen- De Koning begon ooit als twee losse familiebedrijven in Arnhem en Velp. In 1997 kwam Marc Bolderman aan het hoofd van Taxibedrijf de Koning te staan. Vijf jaar later voegde hij de onderneming samen met Taxibedrijf Willemsen. Tegenwoordig verleent het vervoersbedrijf Willemsen- De Koning diensten door heel Nederland en is onder andere actief in het leerlingen- en zorgvervoer.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *