Urgenda dreigt Kabinet opnieuw voor rechter te slepen
Foto: Pixabay

Naar aanleiding van een uitspraak gedaan door het gerechtshof te Den Haag in 2018 dreigt Urgenda het Kabinet weer naar de rechter te slepen. De uitspraak stelde dat een CO2-reductie van 25% het minimum is voor de Staat om te voldoen aan haar zorgplicht voor de verbetering en bescherming van het leefmileu. Dit doel werd in 2020 bijna gehaald: de CO2-uitstoot daalde met 24,5%. Maar dit jaar wordt het doel ‘bij lange na’ niet gehaald, zo stelt Marjan Minnesma, Urgenda-directeur. Als er geen gehoor wordt gegeven aan Urgenda’s eisen, zullen zij het kabinet een dwangsom opleggen.

Gevolgen klimaatverandering vele malen groter gevolgen Corona

De rechtszaak werd voor het eerst in 2015 aangespannen tegen het Kabinet. De rechter stelde Urgenda toen in het gelijk. Het kabinet ging hierop in hoger beroep, waarna in 2018 weer een uitspraak volgde: de Staat moet zorgen voor een CO2-reductie van minimaal 25% vergeleken met 1990.

Alhoewel dit vorig jaar bijna gelukt is, is volgens Minnesma de kans groot dat de doelen dit jaar niet gehaald worden. Waar vorig jaar lage gasprijzen, een milde winter en verminderd verkeer wegens de coronacrisis bijdroegen aan het bijna behalen van het doel, zal dat dit jaar niet genoeg zijn. Afhankelijk van onder andere de temperatuur in de winter en het vervolg van de coronacrisis, dreigt Nederland tussen de 5 en 13 megaton broeikasgassen meer uit te stoten dan de toegestane 166 megaton. 

In gesprek met Premier Rutte

Minnesma wil zo snel mogelijk in gesprek met premier Rutte. Als dat niet lukt, stapt ze naar de rechter. ‘Het moment dat we een dwangsom gaan eisen komt dichterbij.’

Ze zou graag zien dat de Nederlandse regering optreedt als die van Duitsland: die kwam, een week nadat de rechter oordeelde dat hun klimaatwet voor een deel ongrondwettelijk was, met een nieuw plan. In 2030 moet het land 65% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

Volgens de Urgenda-directeur heeft de coronacrisis afgeleid van de klimaatdoelen, terwijl de gevolgen van klimaatveranderingen groter zijn dan de gevolgen van corona. Minnesma: “Dat is de boodschap die Rutte moet gaan vertellen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *