Foto Pixabay

26 maart werden de eerste 150 zonnepanelen van het Project Zowiezon geïnstalleerd op het dak van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam. Het project komt voort uit een samenwerking tussen stichting Schooldakrevolutie en Eneco. Het is de bedoeling dat op korte termijn nog tientallen scholen dezelfde transformatie ondergaan; het streven is ongeveer 50 scholen dit jaar. Zo hoopt Zowiezon de energietransitie  op scholen te versnellen. 

Duurzamere scholen met Zowiezon

Stichting Schooldakrevolutie geeft schoolbesturen gratis advies over verduurzaming van scholen. Hun partner is  energiebedrijf Eneco, dat hun aandeel duurzaam geleverde energie wil vergroten. Samen hebben zij het project Zowiezon opgericht. Het project biedt schoolbesturen kosteloos projectmanagers aan die helpen bij het realiseren van de verduurzaming van scholen. Dit doen zij door zonnepanelen op het dak te laten installeren. Het plan is om hiermee de energietransitie in het onderwijs te versnellen.

Leren over duurzaamheid

Naast het installeren van de zonnepanelen, krijgen de leerlingen van de scholen een Zowiezon Toolbox. Het is de bedoeling dat de leerlingen in de klas dankzij deze toolbox meer leren over duurzaamheid. Ook hoopt stichting Zowiezon de scholieren op deze manier te stimuleren om er ook thuis met hun ouders over te praten. Middels deze Toolbox zal Zowiezon ongeveer 14.000 leerlingen bereiken. Volgens Niels van der Sandt, directeur stichting Schooldakrevolutie, kunnen schoolbesturen op deze wijze voldoen aan hun maatschappelijke taken, zonder dat dat ten koste gaat van het onderwijs: “Schoolbesturen hebben in deze tijd veel maatschappelijke taken. Dankzij Zowiezon kunnen zij zich volledig op onderwijs blijven richten, terwijl zij ook aan hun duurzame opdracht werken.’

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *