Foto Pixabay

Het aantal studenten dat zich inschrijft voor een technische opleiding daalt en het aantal vacatures in de technische branche loopt snel op. Daardoor dreigt een snelle verduurzaming van Nederland vast te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad.

De meest essentiële studies hebben zelfs te maken met een drastische afname. De instroom bij hbo-opleiding Elektrotechniek daalt bijvoorbeeld met 17 procent en bij Werktuigbouwkunde is dat 9 procent. Ook op de universiteiten is deze dalende lijn zichtbaar. In Twente, aan de universiteit, beginnen er 59 procent minder studenten aan Computer Science en 23 procent minder aan Civil Engineering. De vraag naar de beroepen behorend bij bovenstaande studies neemt alleen maar toe. Nederlandse bedrijven noemen het tekort aan personeel dan ook als een van de grootste obstakels om te kunnen verduurzamen.

Vacatures

In de technische beroepen die het hardst nodig zijn, staan ruim 23.000 vacatures open volgens marktonderzoeker Intelligence Group. Voor de gehele technieksector is dat minimaal 100.000. Enexis, een van Nederlands’ grootste netbeheerders, heeft zelf al ruim 300 vacatures open staan. Van de organisatie wordt wel verwacht dat het de komende jaren het elektriciteitsnet snel uitbreidt en verzwaard.

Tekorten

De beperkte instroom bij technische opleidingen heeft ook te maken met de tekorten waar hogescholen en universiteiten mee kampen. Zo hebben sommige opleidingen simpelweg te weinig docenten, waardoor er met een numerus fixus wordt gewerkt. Ook kiezen weinig middelbare scholieren tegenwoordig nog voor exacte vakken. “Als deze trend doorzet, hebben we een probleem”, zegt Beatrice Boots van kennisinstelling Platform Talent voor Technologie.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet het probleem van het dalende aantal instromers bij technische opleidingen als een groot probleem. Er is meer geld beloofd aan hbo-opleidingen waar tekorten zijn en het kabinet presenteert voor de zomer nieuwe plannen. Het ministerie wil wel benadrukken dat meer mensen opleiden slechts één van de oplossingen is. Omscholing, innovatie en betere arbeidsvoorwaarden worden als andere oplossingen gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *