Tegenslag voor ‘eerste aardgasloze wijk Amsterdam’
Foto Thomas van Mens Wikimedia

Op 1 oktober maakte de gemeente Amsterdam bekend dat de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord als eerste wijk van de stad helemaal van het aardgas zou gaan. Door de grote aantallen corporatiewoningen en aanstaande renovatiewerkzaamheden, evenals het verouderde aardgasnetwerk, is deze wijk een goede kandidaat om als eerste over te stappen van gas naar een andere warmtebron. Een dag later meldt Het Parool echter dat dit nog wel eens tegen zou kunnen gaan vallen.  Liander, beheerder van het gasnetwerk, mag weliswaar sinds 1 juli dit jaar geen gasaansluitingen meer aanleggen bij nieuwbouw, maar moet de bestaande aansluitingen wel onderhouden. Zo’n zeventig procent van de woningen in de Van der Pekbuurt is in handen van corporaties die wel met de overstap instemmen, maar de overige 30 procent particuliere huiseigenaren moeten hier ook nog voor kiezen. Mochten zij hiervan afzien, dan moet Liander het bestaande gasnet gewoon blijven onderhouden en opknappen, waardoor er zelfs nieuwe gasleidingen de grond in gaan.

Aardgasvrij in 2040

De gemeente Amsterdam heeft zichzelf het ambitieuze doel gesteld om tien jaar eerder dan de landelijke afspraak, 2040 in plaats van 2050, helemaal gasvrij te zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geld vrijgemaakt voor twintig geselecteerde wijken in Nederland in de vorm van de Rijkspot Proeftuin Aardgasvrije Wijken, gevuld met 85 miljoen euro, om zo het aardgasvrij maken van deze eerste wijken te stimuleren. De Van der Pekbuurt maakt hier ook onderdeel van uit. Het is de bedoeling dat een warmtenet de warmtevoorziening gaat overnemen van de 2600 bestaande woningen, een hotel en meerdere scholen. Dit warmtenet wordt gevoed door restwarmte van bedrijven uit de regio.

Wethouder wil wetswijziging

De wethouder van Duurzaamheid in Amsterdam, Marieke van Doorninck, pleit ervoor om de wet zodanig aan te passen dat het vasthouden aan aardgas voor particulieren moeilijker of zelfs onmogelijk wordt. Met een dergelijke ‘afsluitwet’ zouden gemeenten meer middelen in handen krijgen om wijken volledig aardgasvrij te maken. “Zolang de wet niet aangepast is, blijft het gebruik van aardgas en de aanleg van gasleidingen langer doorgaan dan nodig”, aldus Van Doorninck in Het Parool. Desondanks benadrukt ze dat het in goed overleg overtuigen van particuliere huiseigenaren voorrang heeft, zo zou bijvoorbeeld een gebouwgebonden financiering voor verduurzaming veel mensen over de streep kunnen trekken. Volgens een woordvoerder van Liander is dit probleem typisch een obstakel waarvoor het proeftuin-concept van de eerste aardgasloze wijken voor bedoeld is. Als Nederland voor 2050 van het aardgas af wil, zullen ook dit soort situaties het hoofd moeten worden kunnen geboden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *