Stroomleveranciers minder groen dan ze zich voordoen

Uit het jaarlijkse rapport van de Consumentenbond over Stroomranking is gebleken dat veel Nederlandse stroomleveranciers zich groener voordoen dan ze zijn. De organisaties WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond roepen samen de politiek op om energieleveranciers te verplichten transparanter te worden. De uiteindelijke Stroomranking is bepaald door te kijken naar de duurzaamheid van de investeringen en naar de inkoop en levering van stroom van 54 energieleveranciers. Op deze Stroomranking doen stroomleveranciers voor particulieren het aanzienlijk beter dan leveranciers voor zakelijke klanten.

Gemiddeld scoren energieleveranciers voor zakelijke klanten een vijf als rapportcijfer. Hierbij is het opvallend dat ruim 65 procent van de leveranciers een lager cijfer krijgt voor de ingekochte stroom dan voor de energie die wordt geleverd aan de klanten. De oorzaak hiervoor is dat deze ingekochte stroom voornamelijk ‘grijze stroom’ betreft, welke later wordt omgezet in ‘groene stroom’ doormiddel van certificaten. Dit zijn zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO’s), hierdoor lijken aanbieders duurzaam omdat de geleverde energie het label ‘groene stroom’ krijgt. Dit terwijl de inkoop van ‘grijze stroom’ maar in kleine mate bijdraagt aan de toename van duurzame energieopwekking in Nederland.

Nog geen wettelijke transparantieplicht

Hoewel energieleveranciers verplicht zijn consumenten te informeren hoe de stroom die ze leveren is opgewekt, door middel van het stroometiket, zijn ze niet verplicht aan te geven hoe dit zit voor ingekochte stroom. Dit maakt het voor energieleveranciers mogelijk om, verhuld door GVO’s, vervuilende ‘grijze stroom’ te verkopen. Als gevolg hiervan blijft het aanbod in duurzame energie voor de zakelijke klanten achter. De energieleveranciers houden er voor deze klanten over het algemeen een ander inkoop- en/of leveringsbeleid op na. Eerder probeerden Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Matthijs Sienot al aandacht te vragen voor dit probleem, nu wijzen zij de Tweede Kamer op de oproep van de Consumentenbond.

In totaal scoren 18 energieleveranciers een acht of hoger in de Stroomranking, hieruit moet blijken welke leveranciers echt groen zijn en welke niet. Wat opvalt in het rapport is dat hier voor het eerst een grote energieleverancier tussen zit. Zo scoort Eneco namelijk voor het eerst boven de acht, echter is hun cijfer op de zakelijke markt gedaald naar een 4,3. Dat verduurzaming onder energieleveranciers nog niet de standaard is blijkt ook uit de rest van de cijfers. De drie grootste energieleveranciers, Eneco, Essent en Vattenfall scoren bijvoorbeeld allemaal een onvoldoende op de zakelijke markt. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van het Nederlandse aanbod in energievoorziening.

Grijze stroom naar zakelijke markt

Energieleveranciers proberen zich dus voor de consument en het grotere publiek groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn door particulieren ‘groene stroom’ te verkopen. Hierbij krijgen deze consumenten de duurzame kant van de leverancier te zien, terwijl de ‘grijze stroom’ onopgemerkt naar de zakelijke klanten gaat. Uit het rapport blijkt daarom niet geheel verrassend dat leveranciers die aan de zakelijke markt verkopen lager scoren, dit zijn 27 energieleveranciers met een onvoldoende.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *