Shell voorspelt aanzienlijke stijging in wereldwijde LNG-vraag tegen 2040
Foto Pixabay

In haar jaarlijkse Global LNG Outlook voorspelt Shell een toename van ongeveer 60% in de wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) tegen 2040. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door een stijgende vraag uit Aziatische landen zoals China en India. Het concern verwacht dat de LNG-vraag in 2040 zal variëren tussen de 630 miljoen en 718 miljoen ton, een significante stijging ten opzichte van de 407 miljoen ton in 2024. 

Drijvende krachten achter de groei

De toename in LNG-vraag wordt toegeschreven aan verschillende factoren. In de zware industrie wordt aardgas steeds vaker ingezet ter vervanging van kolen, met als doel de CO₂-uitstoot te verminderen. Daarnaast neemt het gebruik van LNG in de transportsector, met name in de scheepvaart, toe. Bovendien leidt de groeiende toepassing van energie-intensieve technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), tot een verhoogd energieverbruik, wat de vraag naar aardgas verder stimuleert. 

Regionale verschuivingen en leveringszekerheid

De Verenigde Staten en Qatar worden gezien als de belangrijkste leveranciers om aan de groeiende LNG-behoefte te voldoen. De VS hebben zich gepositioneerd als ’s werelds grootste LNG-exporteur, terwijl Europa, mede door de geopolitieke spanningen en het wegvallen van Russisch gas via pijpleidingen, steeds meer LNG uit de VS en het Midden-Oosten importeert. Hoewel er via tankers nog LNG uit Rusland naar Europa wordt gebracht, is het de bedoeling dat deze importen tegen 2027 volledig worden beëindigd. 

Impact op de energieprijzen in Nederland

De voorspelde stijging in LNG-vraag komt op een moment dat Nederland significante veranderingen in zijn energiebeleid doorvoert. Op 19 april 2024 werd de wet voor de definitieve sluiting van het Groningenveld van kracht, waarmee een einde kwam aan de gaswinning in dit gebied. Deze beslissing werd genomen om de veiligheid van de inwoners te waarborgen, na jaren van aardbevingen en schade in de regio. 

De sluiting van het Groningenveld heeft Nederland voor uitdagingen gesteld op het gebied van energievoorziening. Om aan de binnenlandse vraag te voldoen, is het land meer afhankelijk geworden van LNG-importen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een versnelde energietransitie, waarbij kolencentrales worden gesloten en de afhankelijkheid van de verbindingen met het buitenland afneemt (terwijl hetzelfde voor onze buurlanden geldt).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *