Foto Pixabay

Shell en het Russische Lukoil onderhandelen over de verkoop van 370 tankstations in Rusland. Anonieme bronnen bevestigen dat aan het Amerikaanse zakenblad Forbes. De verkoop van deze tankstations is een logische stap, na de eerdere aankondiging van het vertrek van Shell uit Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Shell bevestigt

Shell bevestigt dat de multinational bezig is om Shell Neft te verkopen, maar zwijgt daarbij over de onderhandelingen met de op één na grootste olieproducent van Rusland. Lukoil heeft naast de honderden tankstations in 28 Russische steden ook ongeveer 250 tankstations in de rest van Europa, waarvan er 75 in Nederland staan.

Het hoofd van Shell in Rusland, Sergey Starodubtsev, geeft aan in een verklaring op de shell-website dat voorlopig alle activiteiten van Shell Neft in Rusland worden gestaakt. Volgens de Rus is dat nodig om het proces van verkoop gemakkelijker te laten verlopen.

Shell kwam eind februari met een statement om alle Russische bezittingen te verkopen. Behalve Shell Neft heeft Shell ook grote belangen in Nord Stream 2 en het Sachalin 2 project. In dit laatste project bezit Shell maar liefst 27,5% van de aandelen. The Telegraph schreef enkele weken geleden dat Chinese staatsbedrijven gemoeid zijn met de overname van deze aandelen.

Shell geeft aan $3,89 miljard te moeten afschrijven door het vertrek uit Rusland, waarvan ongeveer 15% op de rekening van Shell Neft komt. Ondanks deze tegenslag was het een goed eerste kwartaal van 2022 voor Shell met een winst van $9,31 miljard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *