Veel Nederlanders hebben weinig interesse om extra geld uit te geven aan duurzame energie, ook al weten ze wel dat het een goed idee is om bij te dragen aan een schonere planeet. Uit een recent onderzoek van Energievergelijk.nl blijkt dat meer dan 40 procent van de Nederlanders niet bereid is om ook maar een cent extra te betalen voor een duurzaam energiecontract. Van de overige 60 procent van de mensen vindt echter ook slechts een minderheid duurzaamheid altijd belangrijker dan prijs.
Nederlanders zijn terughoudend om extra kosten te maken voor duurzame energie
Prijs blijkt belangrijker te zijn dan duurzaamheid voor 34 procent van de Nederlanders bij het kiezen van een energieleverancier, terwijl slechts 19,6 procent duurzaamheid als belangrijkste factor ziet. Voor 46,4 procent zijn prijs en duurzaamheid gelijkwaardige overwegingen. Deze bevindingen suggereren dat veel Nederlanders economische belangen boven milieubewuste keuzes stellen.
Als het gaat om extra betalen voor duurzame energie, is 44,3 procent van de Nederlanders niet bereid om dit te doen, zelfs als de geleverde energie duurzaam is. Slechts 5,9 procent van de respondenten is bereid om 10 euro of meer per maand extra te betalen, terwijl 29,4 procent tussen de 1 en 5 euro extra per maand zou uitgeven aan duurzame energie. 4,5 procent heeft hier geen duidelijk standpunt over.
Generatiekloof in houding ten opzichte van duurzaamheid en bereidheid om te betalen
Leeftijd speelt ook een rol in de houding ten opzichte van duurzame energie. Jongere respondenten (onder de 30 jaar) blijken het meest bereid te zijn om extra te betalen, waarbij 62,9 procent aangeeft maandelijks meer te willen betalen. In de leeftijdsgroep van 40-49 jaar zijn Nederlanders het minst geneigd om extra te betalen, met 56 procent die liever geld bespaart in plaats van voor een groen contract te betalen. Ongeveer 38,9 procent van deze groep is bereid om iets extra’s te betalen, maar meestal niet meer dan 5 euro per maand. De resultaten van het onderzoek suggereren een generatiekloof in de houding ten opzichte van duurzaamheid en de bereidheid om daarvoor te betalen, aldus energiedeskundige Koen Kuijper van Energievergelijk.
Energieprijzen belangrijk voor draagvlak energietransitie
Dit onderzoek laat zien dat prijs een factor is die bepalend is voor het draagvlak voor maatregelen tijdens de energietransitie. Manieren om groene energie goedkoper dan (of even duur als) fossiele energie te maken zijn belangrijk voor het versnellen of slagen van deze transitie.
Op het gebied van elektriciteit is op dat vlak de laatste maanden veel goed nieuws te melden, met veelvuldige momenten waarop de stroomprijs zelfs negatief was (je krijgt geld toe als je stroom verbruikt, omdat zo de balans op het net wordt bewaakt). Dit gebeurt wanneer door weersomstandigheden meer elektriciteit wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen dan er op dat moment wordt verbruikt.
In de winter zijn dit soort perioden echter minder vanzelfsprekend, met donkerdere dagen en een hogere energievraag. Gebruikers van groene stroomcontracten zullen in de winter vaker gebruik maken van elektriciteit die eigenlijk met fossiele brandstoffen zijn opgewekt, maar door middel van groene stroomcertificaten alsnog als ‘groen’ mogen worden verkocht.