Mona Keijzer is sinds oktober 2017 Staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat namens het CDA. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verantwoordelijk voor een evenwichtige economische groei, voor de ordering van het economische leven, voor klimaat en energie en voor technologische innovatie. Mona Keijzer werkt hiervoor samen met minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes van de VVD.

Mona Keizer (voluit Maria Cornelia Gezina Keijzer) is geboren op 9 oktober 1968 in Edam en groeide op in een katholiek gezin in Volendam. Nadat ze haar VWO had afgerond aan het St Werenfridus college in Hoorn begon Keijzer in 1987 aan de opleiding Juridische Bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hier plakte ze in 1992 nog een opleiding aan vast. In 1997 rondde Keizer ook de opleiding Nederlands Recht af aan de Universiteit van Amsterdam.

Keijzer werkte in 1991 al tijdens haar studie als juridisch beleidsmedewerker bij de gemeente Waterland, de gemeente waar ze later wethouder zou worden. Totdat ze echt wethouder werd  werkte Keijzer echter nog als managementtrainee bij de Rijksuniversiteit Leiden, bekleedde ze verschillende juridische functies bij de Inspectie Milieuhygiëne Gelderland en de gemeente Almere en rondde ze haar studie Rechten af.

In de periode 1998-2005 was ze gemeenteraadslid en wethouder voor de gemeente Waterland. Na deze periode rondde ze in 2006 nog de advocatenopleiding en mediatoropleiding af, om vervolgens van 2007 tot en met 2012 het wethouderschap in Purmerend op zich te nemen. In 2012 deed Keijzer mee aan de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Uiteindelijk belandde Keijzer in de Tweede Kamer en ging zij onder andere woordvoerster verpleeg- en thuiszorg en cultuur.

Keizer woont ondanks haar werk in Den Haag nog steeds in Volendam en zegt over haar woonplaats dat het een echt ondernemersdorp is. Ze is getrouwd en heeft 5 zonen. Keijzer probeert met haar positie in de politiek vrouwelijk leiderschap te promoten: “Toen ik twee jaar geleden 50 werd, keek ik om mij heen en zag ik mijn vroegere studiegenoten uit de collegebankjes niet meer. Sowieso als ik ergens kom als Staatssecretaris zie ik meestal een zaal vol mannen in pakken. Op zich niks mis mee, ik heb thuis ook alleen mannen, maar toch moet dit anders.” Volgens Mona Keijzer leidt een evenwichtige combinatie van verschillende individuen en een goede afspiegeling van de samenleving tot het beste resultaat.

Foto Wikimedia