Floris Geeris is projectontwikkelaar, gespecialiseerd in duurzame energie.

In 2013 richtte Geeris een duurzame afvalverwerkingsonderneming op. Dat deed hij samen met Paul Harkema, ondernemer met een achtergrond in afval- en plasticverwerking. Het doel: efficiƫnter energie opwekken door afval te verwerken met gebruik van pyrolyse in plaats van verbranding en zo de negatieve impact op het milieu terugdringen. Pyrolyse is een methode waarbij materialen of grondstoffen worden ontleed door verhitting, in een omgeving waar geen zuurstof aanwezig is.

Bio Energy Netherlands

In 2015 werd Floris Geeris gevraagd als consultant te assisteren bij een ander bedrijf dat dat (eveneens  door middel van vergassing) waterstof wilde produceren in Nederland. Door biologisch afbreekbare biomassa te verhitten, kan syngas vrijkomen. Met dit duurzaam geproduceerde gas kan vervolgens weer groene waterstof worden gemaakt. Het bedrijf dat deze technologie wilde introduceren in Nederland, Zero Point Technologies, was op zoek naar een geschikte plek voor zijn vergassingscentrale en kwam uit bij de Amsterdamse haven. Daar werd in 2016 Bio Energy Netherlands opgericht en Geeris als bestuurder aangesteld.

In 2023 slaagde het bedrijf er in om waterstof te produceren uit biomassa, een wereldwijde primeur. Geeris en Bio Energy Netherlands toonden aan op duurzame wijze groene waterstof te kunnen produceren. De techniek is schaalbaar, waardoor met een vergroting van de installaties meer groene waterstof geproduceerd kan worden.


Floris Geeris