Nuon neemt naam moederbedrijf Vattenfall over
Foto Alf van Beem Wikimedia

Energiebedrijf Nuon heeft aangekondigd de komende tijd geleidelijk afstand te gaan nemen van de eigen bedrijfsnaam, en voortaan verder te gaan als ‘Vattenfall’. Het Zweedse Vattenfall nam tussen 2009 en 2011 Nuon over voor in totaal 10 miljard euro. Volgens Nuon-directeur Peter Smink werd destijds besloten om nog aan de kracht van het merk Nuon vast te houden, maar is de tijd nu rijp voor een naamsverandering. De enkele naam zou voor meer strategische en financiële efficiëntie moeten zorgen.

Marktleider energie in Noord-Europa

Nuon ontstond in 1994 uit een fusie tussen de Provinciale Geldersche Elektriciteits-Maatschappij (PGEM), het Provinciaal Elektriciteits Bedrijf in Friesland (PEB), de Zuid-Geldersche Nutsbedrijven (ZGN) en de Veluwse Nutsbedrijven (VNB). Inmiddels het energiebedrijf uitgegroeid tot een van de grootste in Nederland met 2 miljoen particuliere en zakelijke klanten. In twee stappen werd het bedrijf in 2009 en 2011 overgenomen door de Zweedse energiegigant Vattenfall (waterval). Vattenfall is een van de grootste energieleveranciers in onder meer Zweden, Finland, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De naamsovergang zal zo geleidelijk mogelijk plaatsvinden, zodat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat Vattenfall voorheen Nuon was. Zo zullen beide namen voorlopig naast elkaar gebruikt worden.

Fossielvrij streven Vattenfall

In eerste instantie werd ervoor gekozen om de naam Nuon te blijven voeren in Nederland vanwege de naamsbekendheid. Naast operationele voordelen van het voeren van één naam wil Vattenfall de eigen boodschap van ‘fossielvrij leven binnen één generatie’ nu breed over de landen waarin het bedrijf actief is gaan brengen onder één naam. Volgens Vattenfall-ceo Magnus Hall laat Vattenfall hiermee bovendien zien dat het zich heeft gecommitteerd aan Nederland op de lange termijn.  Waar de andere energiebedrijven in Nederland met kolencentrales in het bezit bezig zijn om deze op een andere wijze inzetbaar te maken, zoals het gebruik van metaalpoeder door Uniper of biomassa door RWE, heeft Nuon besloten om de Hemwegcentrale na 2024 definitief te sluiten. Ook stelt Hall dat het mede dankzij de middelen van Vattenfall is gelukt om de tender voor het eerste subsidieloze windpark van Nederland te realiseren. Voor de realisatie van dit windpark was overigens nog wel op andere wijze financiële steun van de overheid nodig. Zo komen de aansluitingskosten op het hoogspanningsnet voor rekening van netbeheerder TenneT, dat van de overheid is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *