Foto Quistnix Wikimedia

Op woensdag 27 maart vond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de Conferentie Energieopslag plaats, georganiseerd door Eaton. Eaton is een van de bedrijven die de onlangs gebouwde megabatterij in de parkeergarage van het stadion heeft gerealiseerd. Deze batterij, gemaakt met behulp van tweedehands Nissan LEAF-accu’s, kan 3 MW aan elektriciteit opslaan die wordt opgewekt met de 4200 zonnepanelen op het dak van de Arena.

Op de conferentie kwamen 150 belangstellenden af, die deze grootste batterij in een commercieel gebouw tot nu toe als inspiratie gebruiken voor energieopslag voor grootverbruikers zoals datacentra, ziekenhuizen en fabrieken. Eaton is een wereldwijd opererend powermanagementbedrijf, dat zoekt naar oplossingen binnen hedendaagse elektrische energietechniek. De energieopslag in de Arena werd gerealiseerd in samenwerking met Nissan, BAM en The Mobility House.

Circulair opvangen van pieken en dalen

Voor het realiseren van de gewenste vernieuwingen op energiegebied heeft de Johan Cruijf Arena een eigen dochter-energiebedrijf opgericht: Amsterdam Energy Arena BV. Eerder investeerde deze onderneming in de aanleg van 4200 zonnepanelen op het dak van de Arena. Bekend probleem: de meeste evenementen in het stadion vinden ‘s avonds plaats.

De oplossing was een tweede project, de bouw van een groot batterijsysteem in de parkeergarage met 61 racks vol gebruikte accu’s uit elektrisch aangedreven Nissan LEAF-auto’s. Wanneer de opslagcapaciteit van deze accu’s daalt naar 80% worden ze minder bruikbaar voor auto’s, maar ze kunnen nog steeds goed dienst doen als opslagmiddel voor zonne-energie. Om de kosten van het project, dat in de zomer van 2018 werd voltooid, eruit te halen moest de batterij zoveel mogelijk verschillende doelen gaan dienen.

Als eerste doel stelt de batterij het stadion in staat om overdag opgewekte zonne-energie op momenten zonder zon, bijvoorbeeld ‘s avonds, in te zetten. Het vermogen van 3MW of 2,8 MWh is voldoende om het stadion bij piekverbruik 1 uur lang van stroom te voorzien, bij minder dan piekverbruik kan dit tot 3 uur gerekt worden.

Daarnaast helpt de batterij om het lokale elektriciteitsnet in balans te houden. Overschotten op het net kunnen door de batterij worden opgenomen, terwijl tekorten kunnen worden aangevuld. Opvallend is dat ook de geparkeerde elektrische auto’s in de parkeergarage hiervoor kunnen worden ingezet, dankzij bi-directionele laadpalen.

Tot slot slot vervangt de batterij het gebruik van dieselaggregaten tijdens grote concerten. Veel grote artiesten vertrouwen niet uitsluitend op het lokale elektriciteitsnet, of verbruiken bij de show dusdanig veel stroom, dat er eigen dieselaggregaten worden meegenomen en aangesloten. De batterij kan deze functie als back-up en aanvullende stroomvoorziening overnemen

Smart Grids oplossing voor fluctuerend aanbod duurzame energie

Met name de mogelijkheid om het lokale elektriciteitsnet te ondersteunen tijdens overschotten en tekorten wekte
tijdens de conferentie de interesse van andere grootverbruikers met energieopslagmiddelen. Gecombineerd met slimme software kunnen ‘smart grids’ gevormd worden, die het verbruik afstemmen op het aanbod op het net. Overschotten kunnen door de batterijen worden opgeslagen, terwijl bij tekorten geleverd kan worden aan het net.

Oplossingen zoals smart grids zijn nodig om de leveringszekerheid te kunnen garanderen bij de overgang naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Het conventionele systeem wordt gestuurd door de vraag, waarbij meer of minder brandstof wordt omgezet in elektriciteit naargelang hoeveel er nodig is. Omdat men deze controle niet heeft over energie uit wind en zon, kunnen er overschotten of Dunkelflaute’s optreden. Hierom zijn naast opslag en regelbare reservecapaciteit ook oplossingen nodig die de energievraag kunnen aansturen. Zowel overschotten als tekorten zorgen namelijk voor disbalans op het net.

Een laatste aspect dat aandacht kreeg tijdens de conferentie is de werking van het grid bij de Arena op gelijkstroom. Zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld veel huishoudelijke apparatuur werken met gelijkstroom, terwijl het hoogspanningsnet met wisselstroom werkt. Bij de conversie van energie uit zonnepanelen naar wisselstroom treden verliezen op. Manieren om deze verliezen te voorkomen worden onderzocht.

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *