De Europese Unie heeft het voornemen om  in 2050 klimaatneutraal zijn. Frans Timmermans geeft als vicevoorzitter van de Europese Commissie leiding aan deze Green Deal. Op elf december 2019 stelde de Europese Unie als eerste het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit streven lijkt nu ook internationaal gehoord te worden. Japan, China, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk volgden het voorbeeld van de EU. Inmiddels hebben ook de VS, onder de naam van Joe Biden, hetzelfde doel voor ogen. Echter, moeten er ook in Brussel nog knopen worden doorgehakt met betrekking tot het zogeheten klimaatpakket.

De Europese Unie was de eerste die vorig jaar in december het voornemen uitsprak in 2050 klimaatneutraal te willen zijn. Op 11 december 2019 stelden zij als doel om de uitstoot van broeikasgassen zo ver mogelijk terug te dringen. Het Beleid dat de EU hiervoor gaat voeren is door de Europese Commissie in een aantal beleidsinitiatieven gegoten die nu bekend staan als de Green Deal. Frans Timmermans heeft met de Green Deal een duidelijke boodschap: “We laten met de Green Deal zien dat het kan, dat we anders kunnen gaan produceren, werken en leven”.

“Dat doen we met een hoog niveau aan welzijn, welvaart en gezondheid”

Timmermans geeft aan dat progressief klimaatbeleid niet ten koste hoeft te gaan van het welzijn en de welvaart binnen de EU. Zo zouden concrete stappen, zoals het verbouwen 35 miljoen gebouwen in Europa, met een iets moeten opleveren voor Europese burgers. Desondanks heeft de Green Deal nog niet van alle 28 lidstaten volledige steun. Zo zijn Polen en Hongarije bijvoorbeeld nog te afhankelijk van steenkool om de Green Deal volledig te steunen. Nederland speelde bij het opstellen van de klimaatdoelen in 2019 een prominente rol. Samen met Frankrijk zocht de Nederlandse delegatie in Brussel naar partijen om het doel om klimaatneutraal te worden hard te maken.

Na het Parijsakkoord in 2015 volgde een periode van lastige klimaatonderhandelingen. Wereldleiders spraken hier met elkaar af om de opwarming van de aarde door klimaatverandering te beperken tot 1,5 graad Celsius. Een domper voor dit akkoord was ook nog het terugtrekken van de Verenigde Staten nadat Donald Trump president was geworden. Echter, hebben de beleidsplannen van de Europese Commissie toch steun kunnen vinden en kantelde de discussie door inmenging van Duitsland en het groeiende besef bij het bedrijfsleven volgens Timmermans.

Nieuwe groene investeringen

Timmermans geeft aan het halen van de klimaatdoelen er met de uitbraak van corona nog een uitdaging bij heeft gekregen. Met de Europese Commissie wil hij niet dezelfde fouten te willen maken als in na de economische crisis in 2009. Toen steeg de uitstoot van broeikasgassen door overheidsinvesteringen. Europese lidstaten zijn zelf ook vastberaden de strijd voor het klimaat te gaan kantelen: “Ze hebben zelf gevraagd om onze Europese herstelplannen toe te spitsen op de groene transitie. Maar liefst 37 procent van de uitgaven moet in het teken staan van de strijd tegen klimaatverandering. We zullen daar als Europese Commissie strikt op toezien.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *