Foto Unsplash

Het opslaan van energie van zonnepanelen is een belangrijk aspect van de energietransitie en wordt steeds vaker toegepast. Eneco heeft onlangs in Utrecht een groot batterijenpakket in gebruik genomen en ook kleinere bedrijven en woongebouwen maken al gebruik van deze technologie om hun eigen energie te beheren. Maar wat zijn de mogelijkheden voor particulieren en wat zijn de kosten?

De meest voorkomende manier om thuis energie op te slaan is door middel van een thuisbatterij, zoals de Tesla Powerwall of de LG Chem RESU. Deze batterijen slaan de energie op die overdag wordt opgewekt door de zonnepanelen en maken deze beschikbaar wanneer er minder of geen zonlicht is. Zo kan de opgeslagen energie worden gebruikt om ‘s avonds verlichting, elektronica en apparaten te voeden.

Een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, waaronder het verminderen van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en het verlagen van de energierekening. De prijzen van thuisbatterijen variëren echter aanzienlijk, afhankelijk van de grootte van de batterij en het merk. Een gemiddelde thuisbatterij van 10 kWh kost tussen de € 5.000 en € 7.000, inclusief installatie en BTW.

Andere opties

Er zijn ook andere opties beschikbaar voor particulieren om energie op te slaan, zoals een warmtepompboiler, die energie opslaat in de vorm van warm water. In plaats van opslag zijn er ook andere manieren om te zorgen dat de energie van zonnepanelen zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt, zoals het gebruiken van een slimme meter in combinatie met slimme apparaten om de energievraag te reguleren aan de hand van hoeveel stroom op dat moment wordt opgewekt.

Een alternatief voor een thuisbatterij is de buurtbatterij, die wordt gebruikt door meerdere huishoudens in een buurt. Dit maakt het mogelijk om gezamenlijk energie op te slaan en te delen, wat kan resulteren in lagere kosten en een betere energie-efficiëntie. In Nederland is er een aantal projecten met buurtbatterijen, zoals in Utrecht en Rotterdam. De prijzen van buurtbatterijen variëren afhankelijk van de grootte en het aantal deelnemende huishoudens, maar kunnen een goede optie zijn voor buurten die willen samenwerken om hun eigen energiebeheer te verbeteren.

Een andere optie is om elektrische auto’s te gebruiken als batterijen. De meeste elektrische auto’s zijn uitgerust met een accu die kan worden opgeladen met zonne-energie. Wanneer de auto niet in gebruik is, kan de accu worden gebruikt om energie op te slaan. Dit wordt ook wel “vehicle-to-grid” genoemd. Op dit moment zijn er echter nog maar weinig elektrische auto’s die geschikt zijn voor deze toepassing en is er nog geen betaalbare en betrouwbare manier om deze technologie op grote schaal toe te passen.

Het opslaan van zonne- en windenergie is ook handig vanwege variabele opbrengsten. Thuisbatterijen zijn gangbaar, maar er zijn milieuvriendelijkere oplossingen zoals buurtbatterijen en het opladen van elektrische auto’s met zonnestroom. Het productieproces van lithium-ionbatterijen veroorzaakt echter vervuiling en draagt bij aan klimaatverandering, wat alternatieven noodzakelijk maakt.

De Nadelen van een Thuisbatterij

Hoewel een thuisbatterij een aantrekkelijke optie lijkt om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Ten eerste zijn thuisbatterijen nog relatief duur in vergelijking met de besparingen die ze opleveren. Dit betekent dat het vaak vele jaren kan duren voordat de investering is terugverdiend, terwijl de prestaties van de batterij intussen afnemen en op een gegeven moment weer in aanmerking komen voor vervanging.

Daarnaast zijn er milieu-gerelateerde nadelen. Het productieproces van een thuisbatterij vereist veel energie en grondstoffen, waardoor het milieu wordt belast. Zoals eerder genoemd zijn de grondstoffen van lithium-ion batterijen schaars en worden ze gewonnen op manieren die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Een ander nadeel is dat de opslagcapaciteit van thuisbatterijen beperkt is. Ze zijn niet geschikt voor het opslaan van grote hoeveelheden energie gedurende langere tijd, wat problematisch kan zijn tijdens periodes van weinig zon of wind.

Tot slot zijn er ook enkele praktische overwegingen bij het gebruik van een thuisbatterij. Zo is het belangrijk om te bedenken waar de batterij geplaatst kan worden en of er voldoende ruimte is. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de veiligheidsaspecten van het gebruik van een batterij in huis, zoals het voorkomen van oververhitting en brandgevaar.

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *