Foto Pixabay

Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, moeten Nederland en Duitsland samen optrekken in de afstemming van noodscenario’s voor de gascrisis. Duitsland, dat voor een groot deel afhankelijk is van Russisch gas, dreigt door gastekorten de productie stil te moeten leggen, wat directe gevolgen heeft voor Nederlandse bedrijven.

Het kabinet praat al met de Nederlandse gasleveranciers en andere energiebedrijven of eerdere afschakeling van het gas kan helpen een harde afschakeling te voorkomen. Nederlandse bedrijven drongen zelf op dit gesprek en deze oplossing aan.

“Bedrijven bieden zelf aan dat zij bijvoorbeeld tien procent van hun productie eerder kunnen stilleggen als dat helpt om te voorkomen dat Duitse bedrijven waar zij van afhankelijk zijn helemáál stilgelegd moeten worden”, aldus Rob Jetten. “De economieën zijn zo verweven. Als het Ruhrgebied stil komt te liggen, raakt dat al dezelfde dag de haven van Rotterdam.”

Voorbereiden op extreme scenario’s

Rusland is voorzichtig weer begonnen met het leveren van gas via de Nordstream-pijpleiding, waardoor de acute dreiging voorlopig is geweken. Toch blijft de onzekerheid groot in bijvoorbeeld Duitsland. Nederland kan op dit moment genoeg gas sparen en wintervoorraden verder aanvullen om de winter door te komen legt Jetten uit. “Maar we moeten ons blijven voorbereiden op het meest extreme scenario en allebei wat eerder omlaag in gebruik.”

Jetten wil voorkomen dat we in de zogenoemde ‘fase 3’ belanden. Deze fase houdt in dat er zo’n groot tekort is aan gas, dat de overheid het gas moet rantsoeneren. De Gasunie schat in dat het in Nederland niet zover zal komen, zelfs niet als er een jaar lang geen Russisch gas naar Nederland stroomt. Duitsland houdt daarentegen wel degelijk rekening met fase 3 en dat zou in Nederland ook voor problemen zorgen.

Afhankelijkheid

Daarmee is Nederland erg afhankelijk van de oosterburen. Uit het gesprek met 251 Nederlandse bedrijven die veel gas verbruiken blijkt dat de bedrijven erg met Duitse partijen verweven zijn. Hat Kabinet werkt daarom aan een ‘afschakelplan’ om voorbereid te zijn op ongunstige scenario’s. Na de zomer wordt duidelijk welke grote bedrijven in welke volgorde hun gasverbruik moeten afschalen. “Hoe meer we afstemmen met Duitsland, hoe beter”, aldus Rob Jetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *