Foto Pixabay

Ze staan er om bekend enorm veel energie te verbruiken: miners. Uit onderzoek van Bitcoin Mining Council blijkt echter dat er een positieve ontwikkeling gaande is. Het verbruik van energie door miners is met 25 procent afgenomen. Het netwerk wordt steeds veiliger en de verbruikte elektriciteit steeds minder.

Tegenstanders van crypto’s zien bitcoin-gebruikers als een gevaar voor het klimaat, door het hoge energieverbruik. Anderen zijn het hier niet mee eens en vinden de discussie afleiden van het eigenlijke doel van cryptocurrency. Uit rapport van het Bitcoin Mining Council (BMC), dat op 25 april naar buiten kwam, blijkt de miner de goede kant op te gaan. Het BMC zijn 44 mining-companies die gezamenlijk maar liefst 50 procent van de totale rekenkracht binnen het Bitcoin-netwerk bezitten.

Michael Saylor, CEO MicroStrategy en lid BMC: ‘’In het eerste kwartaal van 2022 verbeterde de hashrate en gerelateerde beveiliging van het Bitcoin-netwerk met 23 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl het energieverbruik met 25 procent daalde.”

Als oorzaak van deze daling is volgens het BMC de vooruitgang in de semiconductortechnologie, de snelle uitbreiding van Noord-Amerikaanse miners, de China Exodus en de wereldwijde acceptatie van duurzame energie en moderne bitcoin-mining technieken.

Groene energie

De grootste groep Bitcoin-miners maakt gebruik van groene energie, wat neerkomt op 58 procent. Deze cijfers zijn hetzelfde als het voorgaande kwartaal. De keuze voor groene energie wordt vaak niet alleen gemaakt vanwege de verantwoorde manier van energieverbruik, maar ook omdat het soms erg goedkoop is, afhankelijk van de vraag. 

Grote blockchain bedrijven Blockstream en Block willen samen een mining operatie opzetten waarmee 100 procent van de gebruikte stroom groen is. Hiervoor maken ze gebruik van de nieuwste Tesla technologieën, in samenwerking met Elon Musk en voormalig Twitter CEO Jack Dorsey. Dit initiatief moet worden gebouwd in de Amerikaanse staat Texas en kost ongeveer 12 miljoen dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *