Foto Pexels, Kindel Media

Belgisch baggerbedrijf Jan De Nul gaat samen met de Egyptische stroomnetbeheerder EETC onderzoeken of ze groene stroom vanuit Egypte naar Europa kunnen transporteren. Via een onderzeese elektriciteitskabel in de Middellandse Zee zou de stroom bij de Europeanen terecht moeten komen.

Langste onderzeese energiekabel

Dit ambitieuze project zou Europa voor het eerst verbinden met het Midden-Oosten op deze manier. Volgens Philippe Hutse, een directeur bij Jan De Nul, is Egypte een kartrekker in de energietransitie vanuit het Afrikaanse continent. Dat laat hij weten in een persbericht van het bedrijf. De aanleg van de onderzeese kabel tussen Egypte en Europa kan een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van duurzame energiebronnen. De energie die onze kant op zou komen, wordt veelal gewonnen met wind- en zonne-energie.

Het idee van een onderzeese kabel is niet nieuw, maar het is voor het eerst dat een Belgisch baggerbedrijf zich op dit terrein begeeft. Het transporteren van groene stroom staat hoog op de agenda binnen de energiesector, maar het project is uitdagend vanwege de grote afstand tussen het land van de Nijl en Europa. De elektriciteitskabel namelijk moet zo’n 2200 kilometer overbruggen. Om een beeld te schetsen: de langste kabel van deze soort die nu bestaat verbindt Groot-Brittannië met Denemarken en is 765 kilometer lang.

Groene energie

Duurzame energie is voor Europa een belangrijk agendapunt en ook in politiek Den Haag is men er druk over in discussie. Zeker rond de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 krijgen het klimaat en de energietransitie veel aandacht. Samen met de energiewinning in Nederland zelf, is een toename in het gebruik van groene energie in de ogen van de Rijksoverheid een goede oplossing voor de stijgende gasprijzen. Wellicht biedt het lijntje tussen Egypte en Europa een goede oplossing voor de toekomst, maar op korte termijn gaat het geen verschil maken. De implementatie van het plan staat namelijk gepland voor 2027.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *