Het overheidsbedrijf de Nederlandse Gasunie is een naamloos vennootschap en verzorgt het transport van Nederlands aardgas. Het hoofdkantoor van de Nederlandse Gasunie is gevestigd in Groningen en het bedrijf wordt vertegenwoordigd door het ministerie van financiën. De Gasunie is opgericht in 1963 en betreft tegenwoordig meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland én Duitsland met Gasunie Deutschland en Gasunie Transport Services als dochterbedrijven.

De Gasunie is opgericht in 1963 als verkooporganisatie van aardgas nadat de Nederlandse Aardolie Maatschappij in 1959 aardgas vond in Groningen. Het hoofdkantoor van de Gasunie vestigde zich onder enige politieke druk in Groningen. Sinds 1963 werkte de Nederlandse Gasunie aan de gasvoorziening in Nederland, maar ook aan de export naar het buitenland. Het Transportnetwerk, wat begon met een locatie in Scheveningen, voorzag 10 jaar na de oprichting bijna alle Nederlandse huishoudens en exporteerde naar België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Vanuit het gasuniegebouw, wat sinds 1996 aan de zuidwestkant van Groningen staat, onderhoudt en bestuurt de Gasunie het gastransportsysteem. Hiervoor heeft het de activiteiten onderverdeeld in de hoofddivisies Gereguleerd Netbeheer Nederland en Duitsland, Bouw, Beheer en Onderhoud en Deelnemingen & Ontwikkelingen. De divisie Gereguleerd Netbeheer Nederland Duitsland houdt zich bezig met gastransportdiensten, dit wordt voornamelijk gedaan door Gas Transport Services. Dit is de landelijke beheerder van het gasnetwerk. Los van gastransportdiensten houdt deze divisie zich ook bezig met de toekomstige behoefte aan transportcapaciteit. De divisie Bouw, Beheer en Onderhoud houdt zich bezig met voorbereidingen voor en de uitvoering van nieuwbouwprojecten. Ook houden zij zich bezig met onderhoud. Tot slot is de divisie Deelnemingen en Ontwikkeling erop gericht om nieuwe gasstromen naar Noordwest-Europa te ontwikkelen via lange afstandspijpleidingen en Ing-terminals.