Bio Energy Netherlands, opgericht in 2016, is gespecialiseerd in het opwekken van biogas voor de productie van groene waterstof. Daarvoor vergast Bio Energy Netherlands niet-recyclebaar afvalhout en andere biologisch afbreekbare reststromen uit de regio. Met zijn installatie in de haven van Amsterdam heeft het aangetoond dat zijn innovatieve technieken werken. Zo ondersteunt Bio Energy Netherlands de energietransitie, door groene alternatieven te bieden voor fossiele brandstoffen.

Schoner en efficiënter

Bio Energy Netherlands gebruikt als eerste in Nederland twee geavanceerde vergassingsreactoren die  ontwikkeld zijn door het Amerikaanse Net Zero Hydrogen. Deze reactoren, gelegen in de Amsterdamse haven, hebben verschillende voordelen ten opzichte van verbrandingstechnieken of andere vergassingstechnieken. Zo komt er 60 tot 70 procent minder stikstof en fijnstof vrij dan bij de verbranding van groene biomassa. Ook is de vergassingstechniek van Bio Energy Netherlands geoptimaliseerd om zo veel mogelijk teer van het gas weg te houden. Het gas is daardoor schoner en goedkoper om te produceren, doordat het teer niet achteraf nog verwijderd hoeft te worden. Daarnaast is deze manier van vergassing 82 procent energie-efficiënter, in vergelijking met de verbranding van biomassa.  

De vergassingstechniek van Bio Energy Netherlands is bovendien niet alleen schoner en efficiënter, maar kan ook meer grondstoffen winnen uit de biomassa. De moleculen die vrijkomen tijdens het vergassingsproces kunnen bijvoorbeeld als grondstof voor de chemiesector dienen. Ook wordt bio-char, het restproduct dat overblijft nadat de houtsnippers verwerkt zijn, gebruikt om de bodem te voeden en vruchtbaar te houden. Daarbij neemt de biochar CO2 op, en legt het deze honderden jaren vast, waardoor Bio Energy Netherlands de uitstoot van het productieproces nog verder terugdringt.

Keuze voor duurzaamheid

Bio Energy Netherlands draagt door de waterstofdemo bij aan een circulaire economie, waarin het winnen van grondstoffen en het creëren van afvalstromen tot een minimum beperkt worden. Duurzaamheid is dan ook leidend binnen het gehele productieproces. Bio Energy Netherlands kiest voor enkel groene biomassa uit de regio, zodat de energie die gebruikt wordt bij het verzamelen en vervoeren van de grondstoffen beperkt wordt. Door deze lokale aanpak van Bio Energy Netherlands is zijn gebruik van biomassa zeer duurzaam.